Weten wat je moet afrekenen voor je wekelijkse boodschappen

Weten wat je moet afrekenen voor je wekelijkse boodschappen

Weten wat je moet afrekenen voor je wekelijkse boodschappen


Er zijn steeds meer mensen die heel erg goed moeten oppassen wat ze uitgeven aan de dagelijkse boodschappen. Alles wordt duurder maar de lonen stijgen niet mee. Hoe voorkom je dat je je elke week weer een hoedje en een sjaaltje schrikt bij de kassa? En hoe zorg je dat je niet méér uitgeeft dan dat je budget toe laat? Het eerste wat je daarvoor moet doen is zorgen dat je wéét wat je verbruikt per week en wat elk produkt kost..... Prijsbewust leven moet een sport worden!

Bewustwording

Budget

Je kunt niet meer uitgeven aan je dagelijkse levensbehoeften dan dat je inkomen toe laat. In de huidige tijd is het voor een heleboel mensen niet makkelijk om deze puzzel nog te maken en dus een budget te bepalen. Een eerste stap hierbij is het bewust worden van het bedrag wat je werkelijk hebt naast je vaste lasten (en eventueel spaarbedrag) per maand. Zodra je weet wat je per week mág uitgeven aan eten en drinken kun je er aan gaan werken om verrassingen bij de kassa te voorkomen.
Eigenlijk begint op dít moment de puzzel pas! Want hóe weet je wat je met jouw budget kunt kopen?

Wat kost het

Om je bewust te worden van het verbruik van je gezin moet je een poosje bij gaan houden hoeveel je van elk product gebruikt en gegevens verzamelen over prijzen van deze producten; Wat kost het per kilo, per liter of per stuk? Wat is de normale prijs (zodat ik een aanbieding op waarde weet te schatten)?
Dit proces duurt een aantal weken of zelfs maanden en je moet deze gegevens natuurlijk wel ergens bewaren want anders heeft je inspanning geen nut!

Het Proces

Prijzen verzamelen

Iedereen heeft wel een beeld van hoe zijn of haar inkomen zich verhoudt tot de vaste lasten en welk bedrag er overblijft voor de wekelijkse boodschappen, maar als je aan een maximum gebonden bent moet je soms dingen laten liggen.... Of kun je vooraf berekenen wanneer je dingen kunt kopen die je níet elke week nodig hebt maar wel met enige regelmaat? Kun je met een klein budget sparen voor boodschappen die je maar 1 keer per maand koopt?
Door het verzamelen van kassabonnen en het bijhouden van de prijzen van de producten die je koopt krijg je een goed beeld van je uitgavenpatroon. Ook kun je kijken of er produkten zijn met grote prijsverschillen en waar je niet snel op smaak of kwaliteit hoeft in te leveren. Waarom A-merken kopen als B-merk of huismerk net zo goed zijn?

Bijhouden

In deze tijd van computers en "open source software" is het bijhouden van de kosten van je wekelijkse boodschappen helemaal niet moeilijk want 90% van ons weet wel een klein beetje hoe je een lijstje kunt maken in kladblok, word of excel. Tegenwoordig is er ook "Open Office" waar een soort van excel ingebouwd is. Voor degenen die dit niet kennen of denken er niet mee te kunnen werken: Er is een geweldige "Help-file" bijgeleverd. Enige discipline is vereist om tot een goed resultaat te komen. 
Door het invoeren van je inkopen in een excel sheet en het aanmaken van de juiste formules kun je berekenen hoe je uitkomt met je geld. Als ik geen fultime baan had zou ik kunnen overwegen om hier mijn geld mee te gaan verdienen want voor mezelf ben ik ook nog bezig met het perfectioneren van de gegevens.

Meten is weten

Als je begint met het berekenen van je wekelijkse verbruik van goederen zul je van de ene verbazing in de andere vallen. Wie had ooit gedacht dat 1 glas melk per persoon, per dag resulteert in 4,2 liter per 7 dagen in een gezin van 3 personen? Dat élke kop koffie ongeveer 5 gram gemalen koffie nodig heeft om een beetje te smaken en dat je met 5 koppen koffie dus al 25 gram per persoon, per dag verbruikt? Dat het gemiddelde toilet gebruik ongeveer 1 rol per dag kost (in een gezin van 3 personen)? Aan de hand hiervan kun je een wekelijkse behoefte berekenen.
Uiteindelijk kom je, als je alles netjes bijhoudt, tot de conclusie dat er echt een vast patroon in je inkopen zit en dat er dus een basis vast te stellen is en op dat moment kun je beginnen te kijken hoe je jezelf kunt beschermen tegen verrassingen bij de kassa.

Normale prijzen noteren

Elk product heeft een prijs (bij seizoensproducten kan dat van dag tot dag veranderen) en deze prijs is redelijk stabiel. Natuurlijk zijn er elk jaar weer prijsstijgingen maar als je er van uit gaat dat de prijs van vandaag de normale prijs is kun je voor jezelf een goede berekening maken. Zodra een product in prijs verandert moet je het natuurlijk wel aanpassen in je basisfile (dit geldt natuurlijk niet bij weekaanbiedingen)!

Aanbiedingen

Goed kijken en vergelijken

Bijna elke dag zie je het op televisie en je brievenbus overstroomt met folders met aanbiedingen. Elke dag weer kun je bij een andere winkel groot voordeel behalen.... of valt dit tegen? Geven supermarkten echte kortingen?
Als je de prijzen van je dagelijkse boodschappen bijhoudt zul je een valse aanbieding sneller herkennen omdat je op de hoogte bent van de normale prijs en je kunt dus ook makkelijk berekenen of je echt goedkoper uit bent. Als je een aanbieding ziet van bijvoorbeeld "3 halen, 2 betalen" dan ben je al snel geneigd te denken dat het een leuke aanbieding is, maar als de "normale" prijs van het product ineens 50% hoger is dan jij in je file hebt staan, wat is dan je winst??

Vandaag 3 halen 2 betalen morgen 33 procent korting

Er bestaan een heleboel methoden om klanten over te halen in te gaan op aanbiedingen maar helaas komt het vaak op hetzelfde neer. Bij 3 halen 2 betalen heb je 33% korting (als je 3 pakken koopt); bij de 2de gratis heb je 50% procent korting, en zo voort en zo verder. Als je goed oplet en je weet de normale prijs dan is hier echt voordeel uit te halen.
Je moet je er echter wel bewust van zijn dat je het meeste voordeel behaalt door elke dag je etenswaren te kopen en dan goed te kijken op de versafdeling(en). De snelste échte verdienste is hier te behalen door in de loop van de ochtend de koelingen langs te gaan op jacht naar dagverse spullen die afgeprijsd worden omdat ze de volgende dag niet meer verkocht mogen worden.

Wie weinig geld heeft kan weinig kopen maar dit hoeft niet te betekenen dat je iets tekort komt. Als je goed rekent kun je meer kopen! 


1 opmerking: