Invoering Euro

Ook gepubliceerd op:
http://eten-drinken.todio.nl/algemeen/voedselprijzen-geschiedenis-levensonderhoud-duurder-6935.html

Het leven is duur

Al sinds mensenheugenis

Ook in de geschiedenis zullen er altijd mensen geweest zijn die het moeilijk vonden om rond te komen van hun inkomen en ook die mensen zullen geroepen hebben dat het leven onbetaalbaar werd. Waarschijnlijk is dit al zo vanaf het moment dat het betaald werken is uitgevonden. Maar we moeten niet vergeten dat in de vorige eeuw naast de productprijzen ook de lonen een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt.
Het is niet de bedoeling om hier een volledige geschiedenis te gaan schrijven want er is genoeg over dit onderwerp te vinden in geschiedenisboeken en op internet.

De gulden verdween

Volgens de geleerde heren was het beter voor alle landen in Europa om met één enkele munteenheid te gaan werken. Als voorbeeld werd daarbij natuurlijk gekeken naar de U.S.A. waar ruim 50 staten het al eeuwen doen met maar 1 munt.
Een heel stel hoogopgeleide figuren kwam tot de conclusie dat we dat inderdaad maar moesten doen en dus werd de vertrouwde gulden vervangen door de Euro. De ontvangst van de nieuwe munt was, niet alleen in Nederland, lauwtjes te noemen en al snel heerste de sfeer dat binnen afzienbare tijd het omrekenen door producenten zou worden vergeten en dat het "€" teken in de nabije toekomst het "fl." zou vervangen waarbij de prijs van het product dus niet werd aangepast.
Inmiddels leven miljoenen mensen in Europa al ruim 12 jaar met de Euro, maar de roep om de oude vertrouwde munt is in veel landen nog steeds te horen. 

Zoektocht

Om erachter te proberen te komen of dit gevoel onderbouwd kan worden door cijfers heb ik een poosje geleden besloten om informatie te gaan verzamelen omtrent prijsontwikkelingen sinds de invoering van de Euro.
Natuurlijk is het internet daarbij een goed hulpmiddel want daar is álles te vinden, toch? Nou, níet dus!
Er zijn veel links te vinden over prijsontwikkelingen maar bij even zovele vind je uiteindelijk een PDF-file met zeer algemene informatie en wat grafieken waaruit blijkt dat de koopkrachtontwikkeling zo goed als gelijke tred houdt met de prijsstijgingen in bijvoorbeeld supermarkten.
Overigens zijn alle sites waar informatie te vinden is van instanties die sterke verbondenheid hebben met de regering.

CBS

Uiteindelijk vond ik 1 site waar écht een tabel staat met prijsontwikkelingen en die is van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Wat mij direct opviel is dat het een erg beperkte lijst is, zonder opmerkingen over eenheden (kilo, stuks, liter) waardoor je eigenlijk nog steeds geen goed beeld krijgt. Wél is het duidelijk dat over het algemeen de prijzen licht gestegen zijn met hier en daar een uitschieter, zoals de boterhamwost die in 12 jaar tijd bijna een verdubbeling laat zien.
Van cacao en koffie, en daaraan gerelateerde produkten wisten we allemaal al dat ze duurder zijn geworden. Zonnebloemolie en sperziebonen in blik vind ik dan wel weer opmerkelijk!
Een positief opvallend product is de komkommer; die is zelfs goedkoper dan 12 jaar geleden!
Maar het kan toch niet zo zijn dat er niets anders te vinden is?

IMF

En dan stuit je op een verslag van de voorjaarsvergadering van de IMF (Internationaal Monetair Fonds) van 2008, welke tekst opent met:
"De internationale voedselprijzen zijn sinds een dieptepunt in 2001 gemiddeld met ongeveer 190% gestegen. Van deze prijsstijging vond een belangrijk deel in het afgelopen half jaar plaats. Hoge voedselprijzen hebben een directe impact op het lot van kwetsbaren en armen en vormt een politieke tijdbom."
Vreemd dat het dieptepunt in 2001 lag? Net na de invoering van de Euro? En heeft het feit dat de Euro 2.20371 gulden waard was hier geen invloed op gehad? Het is nog net niet zo dat de prijzen in 2008 al met 220% gestegen waren, maar we leven nu in 2013 en de prijzen zijn alleen maar verder omhoog gegaan. Uit dit document kan nog veel meer informatie gehaald worden maar dat gaat mij voor nu té ver.

Gezocht én gevonden

"Wie zoekt zal vinden" is een oud spreekwoord en in de huidige tijd zijn allerlei gegevens over de meest uiteenlopende onderwerpen makkelijk (soms wat moeilijker) te vinden. Wat ik gedaan heb was een minimale poging om uit te vissen of het volk gelijk heeft óf dat we weer allemaal aan het lijntje worden gehouden door de politiek. Natuurlijk staat het een ieder vrij om hieraan zijn of haar eigen conclusie te verbinden.
Natuurlijk is er, als je je er echt in verdiept en de tijd hebt om teksten uit te spitten en te vergelijken, een heleboel meer informatie te vinden over dit onderwerp. Misschien leuk voor de lange winteravonden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten